Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

Ugrálókötél alapozás

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2022.09.12 08:21
Ugrálókötél alapozás

Az ugrókötél kivételes sokoldalúsága ellenére gyakran figyelmen kívül hagyott és alábecsült fitnesz eszköz. Az ugrálókötél egy teljes testet átmozgató, kardió edzést biztosíthat számodra. Nemcsak a szív- és érrendszer egészsége szempontjából előnyös, hanem  állóképesség növeléshez, a kéz-láb koordinációhoz és a kalória égetéshez is kiváló.

Korra, nemre vagy fizikai állapotra való tekintet nélkül bárki elkezdhet ugrálókötelezni. Kezdetben csak pár percet tölts vele egy nap. A tested és az agyad hozzá fog szokni ehhez a mozgáshoz, fokozatosan megtanulja koordinálni ezt az elsőre szokatlan mozgást. Fokozatosan nőveld az edzési időt, így elkerülöd a felesleges sérüléseket.

Az ugrálókötél a test összes izmát aktiválja. Rendszeres használatától nemcsak a stressztől, hanem a felesleges testzsírtól is játszva megszabadulhatsz: ez a mozgásforma ugyanis már pár nap után felpörgeti az anyagcserét, és szinte leolvasztja a plusz kilókat.

Ahogy minden más edzés esetében, az ugrókötelezés előtt is fontos bemelegíteni.

Ügyelj arra, hogy az ugrókötél hossza megfelelő legyen a magasságodhoz. Ne legyen se túl hosszú, se túl rövid: nem árt, ha a testmagasságodnál körülbelül 1 méterrel hosszabb a kötél.

Bár a legjobb ugrálófelület a keményfapadló, de gumizott felületen vagy vékony padlószőnyegen is szökdelhetsz. Sőt akár kint, az aszfalton vagy a fűben is edzhetsz.

A beton felületen való ugrálást kerüld el, főleg kezdetben. Értelemszerűen a megfelelő cipő ennél a mozgásformánál is elengedhetetlen.

Ha kezdők  vagyunk, akkor ne használjunk olcsó műanyag köteleket, hanem  enyhén súlyozott kötelet válasszunk, mert azok visszajelzést adnak azáltal, hogy érzed ahogy forog körülötted.

Ugrás közben a kötélnek könnyedén érinteni kell a talajt. nem kell nagyokat ugrani, szuperek a kisebb ugrások is, az a lényeg, hogy a kötél átférjen a lábad alatt, ráérezz az összhangra a karod és a lábad mozgása között.

 Az alapugrásnál próbáld a kezedet nagyjából a csípő magasságában tartani, a könyöködet pedig közel a testedhez. Igyekezz kis körökben csuklóból, ne pedig karból forgatni a kötelet, a vállad legyen laza. Előre nézz, ne lógasd a fejed.

Az alapmozdulatok elsajátításával kezd, ezeket kötél nélkül gyakorold be:

1. Páros lábas ugrás

2. Egylábon szökdelés váltott lábbal 

3. Zárt állás, terpeszbe ugrunk, majd vissza zárt pozícióba

4. Oldalugrás, mindkét oldalra apró ugrásokat csináljunk

A gyakorlatokat elsajátítása közben a csuklódat is mozgasd mintha nálad lenne az ugrálókötél.

Ne kapkodj, lassú ütemben dolgozz.

Miután ezek már könnyedén mennek próbáld meg kötéllel, tűzz ki célul legalább 40 páros lábbal ugrást.

Ha pihentél 1-2 percet próbáld meg a maradék 3 lépést is, ne hagyd abba, ha időnként a kötél megakad.

Mindig adj magadnak pihenőidőt és fogyassz kellő mennyiségű folyadékot.

Ne akard mindennap csinálni, a testednek szüksége van regerálódásra.

Heti 3-4 edzés és hamarosan könnyűnek fogod érezni és növelheted az ismétlés számokat.

Remélem blog cikkünk segített rávenni, hogy kipróbáld ezt a méltán népszerű kardió mozgás formát.