Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

A medicin labdák edzésed rejtett kincsei

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2024.03.30 14:00
A medicin labdák  edzésed rejtett kincsei

A medicin labdák sokoldalú edző eszközök, amelyeket széles körben használnak a fitness világában. Ezek a labdák nemcsak az erőnléti edzésekhez használhatók, hanem kiválóan alkalmazhatók a funkcionális tréningekhez és a rehabilitációs gyakorlatokhoz is. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan lehet hatékonyan beépíteni a medicin labdákat különböző edzésekbe, és ismertetjük ezeknek az eszközöknek a jellegzetességeit és felépítését.

Medicin labda történelme

A medicin labda nevét először az ókori Görögországban Hippokratész használta, aki úgy gondolta, hogy a labdával végzett edzésnek széleskörű egészségügyi előnyei vannak. Magát a nevet az 1880-as években találta ki egy professzor, aki azt állította, hogy a labda használata revitalizálja a testet, és segíti az egészség megőrzését. Ennek a hiedelemnek megfelelően a labdát medicinlabdának nevezték.

Medicin Labda Jellegzetességei

Jelenleg sokféle típusú medicinlabda létezik, amelyek anyagukban, súlyukban és formájukban különböznek egymástól. Mindegyikük kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért érdemes ezzel kapcsolatban megismerkedni az alapvető információkkal - a végső döntés meghozatala kevésbé lesz problémás. Az anyagukat figyelembe véve  megkülönböztethetünk gumit és bőrt. A gumi bevonattal rendelkező labdák jellemző tulajdonsága az enyhe érdesség, ami a tapadást biztosítja számunkra. A bőr medicinlabdák  szerkezetüknek köszönhetően stabilabb fogást biztosítanak. Az esetek túlnyomó többségében szintetikus bőrből készülnek. Töltőanyaguk általában homok. Jellemző tulajdonságuk az átlagon felüli sérülésállóság, függetlenül a dobóerőtől. Áruházunkban megtalálhatóak a  fogantyús medicinlabdák is, amit sokkal több gyakorlathoz használhatunk. Gyakran szinte ugyanúgy használják őket, mint a súlyzókat. A medicinlabdákat 2 kg - 10 kg- ig terjedú súlyváltozatokban készítik.

Mikor érdemes medicinlabdát használni edzésen?

A medicin labdák különböző típusú erőgyakorlatokhoz alkalmasak. A medicinlabdát edzés közben lehet dobni, megfogni, felemelni, gurítani és megtartani. Ennek köszönhetően a megfelelő testtartásért felelős mélyizmokat is megmozgathatja, erősítheti a gerincet, az alsó testrészeket és a hasizmokat. A medicinlabda fejleszti a motoros koordinációt, növeli a sebességet és a mozgékonyságot, ezért szívesen használják funkcionális edzésben vagy CrossFitben, és tökéletesen működik rehabilitációs labdaként is.

Zárszó

A medicin labdák valóban sokoldalú eszközök, amelyek számos előnnyel járnak az edzésedben. Kihívást jelentenek, fokozzák az erőt, javítják a koordinációt és segítenek a sérülések megelőzésében és rehabilitációjában. Ha még nem próbáltad őket, érdemes beilleszteni őket az edzéstervedbe, és felfedezni azokat a rejtett kincseket, amelyeket kínálnak.