Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő asztaliteniszütőt?

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2024.03.13 09:07
Hogyan válasszuk ki a megfelelő asztaliteniszütőt?

A népszerű ping-pong, szakmai nevén asztalitenisz, nagyon addiktív játék. Tulajdonképpen bárki kipróbálhatja magát ebben a sportágban, hiszen a szabadidős gyakorláshoz nem kell különösebb tudás. Természetesen ahhoz, hogy a játék magasabb szintre emelkedjen és több örömet okozzon, érdemes elkötelezetten hozzáállni. Ennek a megközelítésnek az egyik legfontosabb szempontja a  megfelelő ütő  kiválasztása. Cikkünkben ebben kívánunk segítséget nyújtani.

Az ütő felépítése

Minden asztalitenisz ütőnek azonos a felépítése - azaz fából (deszkából) és az ütő felület borításából épül fel. Az ütő markolat formája lehet - egyenes vagy homorú, de amire mindenképpen figyelni kell ütő vásárlásakor az a fa és a borítás keménysége és fajtája . Ezek azok a tényezők, amelyek jelentős hatással vannak a játék természetére. Ebben a tekintetben emlékeznie kell egy nagyon fontos szabályra, amikor asztalitenisz játszik: Minél kisebb a játék sebessége, annál jobban irányítható a labda. A labda iráníthatósága pedig fokozatosan csökken a játék gyorsításával.

Ütő választás főbb ismérvei tehát:

Ha javítani szeretnéd a védekező játékodat, akkor puhább felületű ütőket válassz – így jobban tudod irányítani a labdát. Ne feledd azonban, hogy az ilyen típusú ütők használatakor nem számíthatsz nagy teljesítményű ütésekre. Másrészt, ha elsősorban a támadójáték érdekel , minél keményebb az ütő felülete, annál jobb lesz számodra. Ezzel a típussal igazán kemény és gyors lövéseket tudsz majd elindítani, de kevésbé leszel képes a labdát irányítani.

  • Ütőlap: Az ütőlap a legfontosabb része az ütőnek. Az ütőlap anyaga és vastagsága jelentősen befolyásolja az ütések sebességét és ellenőrzését. Például a fa ütőlapok hagyományosak és sokoldalúak, míg a műanyag ütőlapok könnyűek és tartósak. Döntse el, hogy milyen játékstílusra és preferenciákra van szüksége, és válasszon ütőlapot ennek megfelelően. A kezdő játékosok inkább a vékonyabb borítású ütőket részesítsék előnyben.

        Kezdő ütő borításának vastagsága ideális esetben nem haladja meg az 1-1,5 mm-t

        Középhaladó-Haladó játékosok számára 1,6-1,8 mm vastagságú borítás ajánlott

        Profi vagy támadó stílusú játékhoz az 1,9-2,1 mm vastagságú borítás az ideális. 

  • Fogantyú: A fogantyú kényelme és mérete nagyban befolyásolja a játék kényelmét és stabilitását. A fogantyúk különböző formájúak lehetnek, például pen vagy shakehand fogáshoz tervezettek. Próbálja ki különböző fogantyúkat, hogy megtalálja a legkényelmesebbet és legmegfelelőbbet számára.
  • Ütő súlya: Fontos figyelembe venni az ütő súlyát is. A könnyű ütők általában könnyebben manőverezhetők és gyorsabb ütéseket tesznek lehetővé, míg a nehezebb ütők nagyobb erőt és stabilitást biztosíthatnak az ütéseknél. Keresse meg az Önnek megfelelő súlyú ütőt a játékstílusához és fizikai képességeihez igazodva.
  • Ár és minőség: Az asztalitenisz ütők ára jelentősen változhat a minőségtől és a márka hírnevétől függően. Fontos figyelembe venni a költségvetését és a minőségi szempontokat is. Győződjön meg arról, hogy az ütő megfelelő minőségű és tartós anyagokból készült, hogy hosszú távon is kielégítő játékélményt nyújtson.

Összegzés:

Az asztaliteniszütő kiválasztása fontos lépés a játék fejlődése és élvezetesebbé tétele érdekében. Reméljük, hogy ez a cikk hasznos útmutatást nyújtott az ütő kiválasztásával kapcsolatban, és segített megérteni, mire kell figyelni a megfelelő ütő megtalálása érdekében. Ne feledje, hogy az asztaliteniszütő kiválasztása személyes preferenciákra és játékstílusra is épül, ezért kísérletezzen és találja meg az Önnek leginkább megfelelő ütőt. A megfelelő ütő kiválasztása hozzájárulhat a játékélmény javításához és a sikeres teljesítmény eléréséhez az asztalitenisz pályáin.