Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

Jóga stressz ellen - Milyen gyakorlatokat érdemes beiktatnod a hétköznapokban?

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2023.09.20 11:53
Jóga stressz ellen - Milyen gyakorlatokat érdemes beiktatnod a hétköznapokban?

A modern életmód sok ember számára hoz magával stresszt és szorongást. A rohanó mindennapok, a munkahelyi kihívások és a személyes problémák mind olyan tényezők, amelyek stresszt okozhatnak az életünkben. Azonban van egy hatékony eszköz, amely segíthet ezen a területen: a jóga. A jóga nemcsak testünknek és elménknek kínál megnyugvást, hanem hatékony módszer is lehet a stressz leküzdésére. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan segíthet a jóga a stressz kezelésében, és bemutatunk néhány kulcsfontosságú jóga gyakorlatot és eszközt.

Mint ismeretes, a hosszan tartó stressz számos tünetet okozhat, mint például hátfájás, izomfeszülés, a menstruációs ciklus zavarai, kusza gondolatok, valamint a regeneráció és az aktivitás közötti egyensúly hiánya. A stressz hosszú távon szorongást, depressziót és más mentális egészségügyi problémákat okozhat. Az állandó stressz érzése negatívan befolyásolhatja az érzelmi állapotot és a hangulatot.

 A jóga hatásai a stressz ellen: 

  •   A jóga gyakorlása csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét, ami csökkenti a szervezet válaszát a hosszú távú stresszre
  •  Az izomnyújtásra és mozgékonyságra összpontosító jógagyakorlatok csökkenthetik a hát, a hasizmok és a gerinc feszültségét és fájdalmát, amelyek gyakran előfordulnak stressz alatt
  • A jóga, mint a fizikai aktivitás egy formája, segít megszüntetni a felgyülemlett izom- és érzelmi feszültséget, javítja a test és a lélek általános állapotát
  • A légzésre és meditációra koncentráló jógaórákon olyan relaxációs állapotot lehet elérni, amely segít minimalizálni a stressz további testre gyakorolt ​​hatását

Milyen gyakorlatokat érdemes végezni stressz ellen a jógával?

  • íjpóz (Urdhva Dhanurasana)

A mellkast nyújtó jógapózok, mint például az íj póz (Urdhva Dhanurasana), segítenek enyhíteni az izomfeszültséget ezen a területen, ami különösen előnyös stresszes helyzetekben.

Kezdd a jógamatracon vagy egy lapos és kényelmes felületen. Feküdj a hasadra, a lábaidat egymáshoz szorítva, és a karodat a tested mellett oldalt helyezd el. Helyezd a tenyeredet a padlóra a vállaid közelében úgy, hogy a könyököd felfelé mutasson.  Lélegezz be mélyen, majd amikor kilélegzel, húzd össze a feneked és emeld fel a fejedet, a mellkasodat és a vállaidat a padlótól. Lélegezz tovább, miközben emeled a tested felső részét. Folytasd az inhalálást, és húzd fel a lábaidat is a padlótól. Próbáld meg elérni, hogy a lábakat magad felé húzd, és az alsó hátsó részedet emeld. Nyújtsd ki a kezeidet hátra, és próbáld megfogni a bokáidat vagy a lábujjaidat. Ha nem éred el a lábakat, próbáld megfogni a bokákat vagy a lábfejet egy kendővel.  Amikor elérted a lábakat, tartsd meg ezt a pózt. Tartsd fenn a légzést és tartsd a tested feszített állapotban. Kilégzés majd a testünk vissza engedése a talajra.

                                           

  • Gyermek póz (Balasana)

Ez a póz segít megnyugtatni az elmét, ellazítani a testet és csökkenteni a stresszt.

Kezdd a jógamatracon, térdelve a padlón, a lábakat egymás mellé helyezve. A lábakat hagyd terpeszben, a nagyujjak érintkezzenek, és a sarkaid forduljanak befelé. Ügyelj arra, hogy a sarkak összeérjenek, és a lábujjak kifelé nézzenek. Ez a lábak stabil pozícióját biztosítja. Nyújtsd ki a karokat előre, és helyezd a tenyereket a szőnyegre a vállak előtt. Lélegezz be mélyen, majd amikor kilélegzel, húzd vissza a sarkaidat a fenekedhez, miközben ülsz le a sarkadra. Nyújtsd ki a karokat előre a padlón, miközben a feneked a sarkadra húzod. Próbálj meg minél messzebb nyújtani a karokat előre. Lassan hajolj előre a csípődből, és engedd le a mellkasodat és a fejedet a padlóra. Pihenj a pózban, és mélyen lélegezz. Engedd, hogy a hasad érintse meg a combjaidat. Maradj ebben a pózban legalább néhány mély lélegzetvétel erejéig, miközben teljesen ellazulsz. Próbáld meg elengedni a napi gondokat és feszültségeket. Lélegezz be mélyen, majd amikor kilélegzel, lassan emeld fel a fejedet, és ülj fel. Húzd össze a lábakat, és ülj a sarkadra.

                                       

  • Galamb póz (Eka Pada Rajakapotasana)

Ez a póz a csípő körül összegyűlt feszültséget, stresszt segít elengedni.

Térdelőtámaszból belégzéssel hozd a jobb lábat magad előtt keresztben a talajra. Úgy helyezd el, hogy ne legyen feszültség a térdben. Ha közelebb hozod a jobb sarkat a medencéhez könnyebb lesz a póz, ha távolítod nehezebb. A kezekkel támaszkodj a test mellett. Told a talajba a hátsó lábfejet, nyújtsd a hátsó lábat, próbáld egy vonalba hozni a medence két oldalát, a medence előre nézzen (ezt megkönnyíti, ha használsz a jobb ülőcsont alá támaszt, takarót, téglát). Tárd a mellkast, forgasd hátra a vállakat. Fontos, hogy csak annyira homoríts, amennyire a derekadnak kényelmes.
Belégzéssel nyújtózkodj a hátsó lábfejtől az állig, kilégzéssel engedd lazulni a csípőt.
Kilégzéssel sétálhatsz előre a tenyerekkel és leengedheted az alkart vagy a homlokot a talajra.
Ezután a tenyereidet a földre helyezve emeld el a medencédet és érkezz vissza térdelőtámaszba. Végezd el a másik oldalra is.

                                             

Milyen kiegészítőket érdemes beszerezni a jóga gyakorlásához?

A jógakerék segíthet a helyes testtartás elérésében és fenntartásában bizonyos pozíciókban. 

A jógatégla elősegíti a jóga hatékony gyakorlását és a könnyed nyújtást.

A jóga nyújtó szalag segíthet azokban az ászanákban, amelyeket eszköz nélkül még nem tudsz elvégezni. Ha nem elég nyitott a vállad, a heveder a karod meghosszabbítása lehet.

jógamatracok segítségével kényelmesen tudod elvégezni a nyújtásokat.

Összegzés

A jóga jótékony hatással van a stressz és a feszültség csökkentésére, köszönhetően a lélek és a test (pl. hasizmok) átfogó megközelítésének. A jóga gyakorlatok végrehajtása segít a stressz kontrollálásában. Az olyan gyakorlatok, mint a hasizmok nyújtása, a hát kerekítése gyermekpózban és a mellkas kinyitása az ászanákban, lehetővé teszik a felgyülemlett feszültség feloldását és védik a testet a mindennapi stressztől. A kiinduló helyzetekben a légzésre összpontosítva és a pozíció  tartása segít az idegrendszernek csökkenteni a stresszt és nyugodt maradni még az állandó rohanásban is. A jóga rendszeres gyakorlása lehetővé teszi a rugalmasság növelését és egyidejűleg az idegrendszer megnyugtatását is.