Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

A fitnesz labda használata a terhesség alatt

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2022.06.16 12:02
A fitnesz labda használata a terhesség alatt

A terhesség egy különleges időszak az életben, amelyben a nők testét és lelkét is átalakítja. Fontos, hogy a kismamák megfelelően gondoskodjanak magukról és az egészségükről, és ehhez hozzátartozik az aktív életmód fenntartása is. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért hasznos egy fitnesz v. gimnasztikai labda a terhesség alatt, és milyen előnyökkel jár a rendszeres használata.

 

 

 

 

Biztonságos mozgás és stabilitás

A fitnesz labda egy kiváló eszköz a terhesség alatti mozgáshoz, mivel segít megőrizni a test stabilitását. A labdán való ülés vagy ráállás kihívást jelent a test egyensúlyozó izmai számára, így segít megelőzni a hátfájást és a rossz testtartást. Emellett a labda mozgása segíthet enyhíteni az alsó hátfájást és a medence területének feszülését. A terhesség során a has izmai megnyúlnak és gyengülnek a baba növekedése miatt. A fitnesz labdán történő ülés vagy hason fekvés lehetővé teszi a hátizmok és a hát alsó részének erősítését, ami segít megtartani a jó testtartást és csökkenti a hátproblémákat.

Rugalmas változatosság

A fitnesz labda sokféle gyakorlat elvégzésére használható. A terhesség alatt fontos, hogy a mozgás változatos legyen, mivel így különböző izomcsoportokat célozhatunk meg. Például, a labdán ülve végzett guggolások erősítik az alsó végtagokat, míg a labda hátán fekvés közben a hasizmokat célozhatjuk meg. Így a  labda segít rugalmasan alakítani a terhességi testmozgást az egyéni igényekhez.

Segíti a szülés felkészülést

A fitnesz labda rendszeres használata segíthet felkészülni a szülésre. A labdán végzett gyakorlatok erősítik a medencefenék izmait, ami javíthatja a szülési folyamatot és segíthet a könnyebb szülésben.

 

A szükséges labda átmérő meghatározásához mindössze a testmagasságodra lesz szükség, amit az alábbi táblázatban vehetsz szemügyre.

Átmérő     Ajánlott testmagasság
45 cm      155 cm-től
55 cm      156-165 cm-től
65 cm      165-178 cm-től
75 cm      178-190 cm-től
85 cm      180 cm-től
95 cm      180 cm-től

A labdák  durranásmentes kivitelben készülnek amely lényege, hogy még éles vágás esetén sem durran ki az eszköz, hanem lassan ereszti ki a levegőt. Így jelentősen csökken a balesetek veszélye.

A labdával végezhető gyakorlatok komoly segítséget jelenthetnek a kismamáknak: rugózhatnak a labdán, rátámaszkodhatnak, nekidőlhetnek, ez pedig nemcsak a  vajúdás idejét rövidítheti meg, de a fájdalmakat is enyhítheti. Az ugyanis régóta ismert tény, hogy a fizikai aktivitás elősegíti a magzat előrehaladását a szülőcsatornába, ezzel szemben a fekvés lassítja a szülés folyamatát.

Pár gyakorlattal szeretném segíteni a mindennapjaidat! Ez a néhány feladat csak ízelítőül szolgál egy – egy kismama torna teljes gyakorlatanyagából. A feladatokat 5-6x ismételjük minden irányba, figyeljünk a precíz kiinduló testhelyzetre! Ha valamelyik gyakorlat nem esne jól számodra, válts feladatot!

A feladatokat csak akkor végezd:

  • ha nem vagy beteg,  
  • ha nem vagy veszélyeztetett terhes,
  • ha nincs semmilyen mozgásszervi problémád.
  1. Üljön a labdára, és csavarja körbe a medencéjét különböző irányokba, körülbelül 10-szer az egyik irányba és 10-szer a másik irányba.
  2. Feküdjünk le a földre, a vádlikat fektessük a labdára, a karok a test mellett, a tenyerek fölfelé néznek. Emeljük fel a csípőnket úgy, hogy a lábfejek, csípő és a vállak egy egyenest alkossanak. Ebben a helyzetben maradva a térdek behajlításával húzzuk magunk felé a labdát. A csípő, a vállak és a térdek egy egyenest képezzenek.
  3. Derék- és hátfájás esetén üljünk rá, lábunkat csípőszélességben, térdünket a boka vonalában tartva, és hintáztassuk a medencét előre-hátra, jobbra-balra, nyolcas alakban- már ez is segíthet enyhíteni a fájdalmat.
  4. Fogd a labdát a kezedbe és emeld a fejed fölé, majd enyhén mozgasd a kezeidet a labdával hátrafelé, miközben a jobb vagy a bal lábát tolja hátra.
  5. Végezzen egy „gurulásnak” nevezett gyakorlatot a falon támasztva. A labdát a hát és a fal közé kell szorítani, és lassan le kell engedni (a labda görgetése közben), amíg a lábak térdben 90°-os szögben be nem hajlottak. Aztán térj vissza kiinduló helyzetbe.
A labda szülés után kisbabátoknak is nagy segítsége lehet.
A labdán lévő baba olyan mozdulatokat végez, mint az anya pocakjában való úszás.
Erősíti a kúszáshoz, mászáshoz szükséges izmokat, segíti a koordinációt és a testtartást.
Segíti az izmok hipertóniájának eltávolítását.
sfds
A babák számára az edzések izgalmasak és érdekesek.
sds
Mikor érdemes elkezdeni a fitnesz labdán végzett gyakorlatokat?
- ha nehezen vagy feszesen tartja a fejét a baba ülésbe húzáskor, hason fekvésben, ölben
- ha nem akar fordulni időben vagy ha csak egyik irányba gyakorolja
- ha a kúszás-mászás nem szabályos
- ha az ülése nem stabil, sokat borul, nem egyenes a háta
- ha mindig egy lábbal áll fel, ha sokat pipiskedik, ha egyik lábán többet áll
- ha sokat esik, megbotlik
- ha kicsit bátortalannak látják a mozgását, futását, játszását
sds
Mielőtt elkezdenénk a gyakorlatokat érdemes szakemberrel egyeztetni, a mozdulatokat megfelelően begyakorolni.
Tekintse meg labda választékunkat az alábbi képre kattintva:
sds