Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

Teljes testformálás és erőnlétnövelés súlyzós edzéssel

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2023.08.18 13:35
Teljes testformálás és erőnlétnövelés súlyzós edzéssel

Az edzés az egészséges életmód sarkalatos része, amely segít abban, hogy fittek és energikusak maradjunk. A súlyzós edzés különösen hatékony és sokoldalú módszer, amely nemcsak az erőnlétet és az izomnövekedést segíti elő, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Ebben a cikkben bemutatjuk, miért érdemes bevezetni a súlyzós edzést az életünkbe, és hogyan tehetjük ezt hatékonyan.

Súlyzók típusai és példa gyakorlatok

A súlyzós edzés változatosságát a különböző típusú súlyzók adják. A hagyományos kézi súlyzóktól a modern kettlebellekig számos lehetőség áll rendelkezésünkre.

Kézi súlyzók:

A súlyzók egyenes rudak, amelyek mindkét végén súlyokkal vannak ellátva. Ez a kialakítás lehetővé teszi a súlyok egyenletes eloszlását, ami stabilitást és kontrollt biztosít a gyakorlatok során. A súlyzók különböző méretekben és súlyokban kaphatók, így könnyen alkalmazkodhatnak az edzési szintedhez. A súlyok cserélhetők, így egyetlen pár súlyzóval is sokféle terhelést érhetünk elEzek az időtlen eszközök tökéletesek az erősítéshez. Példa gyakorlatok:

 • Fekvenyomás: A mellkas és a tricepsz erősítésére.
 • Guggolás: A lábak és a fenék izmainak erősítésére.
 • Bicepsz hajlítás: A karok erősítésére.
 • Válltámasz: A vállak és a hát felső részének erősítésére.

Kettlebell:

A kettlebell egy gömb alakú súly, amelyhez egy fogantyú van rögzítve. Ez a kialakítás lehetővé teszi a súly középpontjának elmozdulását, ami dinamikusabb mozgásokat eredményez. A fogantyú kialakítása lehetővé teszi a kettlebell különböző fogási módjait, ami növeli a gyakorlatok sokféleségét. A kettlebellek különböző méretekben és súlyokban kaphatók, így könnyen alkalmazkodhatnak az edzési szintedhez. A kettlebell az izmok erősítéséhez és az állóképesség növeléséhez is rendkívül hatékony. Példa gyakorlatok:

 • Kettlebell swing: Az egész test erősítésére és a kardio edzés kiegészítésére.
 • Goblet squat: A lábak és a fenék izmainak erősítésére.
 • Kettlebell turkish get-up: Az egész test koordinációjának és stabilitásának javítására.

 

Súlyzós edzés előnyei

 1. Erőnövelés és izomnövekedés: A súlyzós edzés kiváló módja az izmok erősítésének és az erő növelésének. A progresszív terhelési elv révén fokozatosan növelhetjük a súlyokat, ami eredményeképpen az izmok fejlődnek és megerősödnek.

 2. Anyagcsere fokozás és zsírégetés: Az intenzív súlyzós edzés fokozza az anyagcserét, ami hozzájárul a kalóriák égetéséhez és a zsírégetéshez. Az izmok magasabb energiaigénye miatt a tested folyamatosan energiát éget még pihenés közben is.

 3. Izomtömeg megőrzés: A súlyzós edzés különösen fontos az öregedés során, amikor az izomtömeg természetes módon csökken. A rendszeres edzés segíthet megőrizni vagy növelni az izomtömeget, ami növeli az anyagcserét és a funkcionális mobilitást.

 4. Csontsűrűség növelése: A súlyzós edzés pozitív hatással van a csontsűrűségre, ami a csontritkulás elleni védekezésben segíthet.

 5. Funkcionalitás és mindennapi Élet: A súlyzós edzés erősíti a mindennapi életben használt izmokat és javítja a testtartást. Ezáltal könnyebben végezhetjük mindennapi tevékenységeinket, legyen szó emelésekről, hajolgatásokról vagy akár futásról.

Vásárolható súlyzó a Fittfaktor webáruházban:

 

Vásárolható kettlebell a Fittfaktor webáruházban:

Bemelegítés és sérülésmegelőzés

A bemelegítés a hatékony edzés alapja. A súlyzós edzés előtt fontos a testet felkészíteni a terhelésre. Dinamikus nyújtó gyakorlatokkal, könnyed kardio edzéssel és ízületek körkörös mozgatásával bemelegíthetjük az izmokat és javíthatjuk a vérkeringést. A bemelegítés csökkenti a sérülések kockázatát és maximalizálja az edzés hatékonyságát.

 

Bemelegítés módszerei

A súlyzós edzés előtt végzett bemelegítésnek dinamikusnak és a célzott izomcsoportokra irányulónak kell lennie. Néhány hatékony bemelegítő módszer:

Kardio bemelegítés: Könnyű kardio gyakorlatokkal, például futással vagy biciklizéssel, megnövelheted a pulzusszámot és előkészítheted a testet a terhelésre.

Dinamikus Nyújtások: Könnyed, kontrollált mozdulatokkal nyújthatod meg az izmaidat, például körkörös csukló- és vállmozgatással.

Izom aktiváció: Végezz könnyed súlyzó nélküli gyakorlatokat, amelyek aktiválják a célzott izmokat. Például, ha mellizmokat edzel, először végezz könnyed saját testsúlyos fekvenyomásokat.

Mozgásterjedelem bővítése: Végezz olyan gyakorlatokat, amelyek lassan növelik a mozgásterjedelmet, például mély guggolások vagy lassú emelések.

A helyes technika elsajátítása súlyzózással

A súlyzóval végzett edzés során fontos, hogy a helyes technikát alkalmazzuk, és fokozatosan növeljük a terhelést. Az alábbiakban bemutatjuk a súlyzóval végzett edzés hatékony végrehajtásának lépéseit:

1. Bemelegítés: Mielőtt elkezdenéd a súlyzós edzést, fontos, hogy alaposan bemelegítsd az izmaidat. Végezz könnyű kardio gyakorlatokat, például futást vagy biciklizést, majd dinamikus nyújtásokat és ízületi körzéseket. A bemelegítés segít megelőzni a sérüléseket és javítja a teljesítményt.

2. Helyes Technika: A súlyzós gyakorlatok végrehajtása során ügyelj a helyes technikára. Például a fekvenyomásnál feküdj egyenesen a padon, tartsd a súlyzót vállszélességben, és lassan engedd le a mellkasodhoz, majd nyomd vissza a kiindulási helyzetbe. A guggolásnál tartsd a súlyzót a válladon, hajlítsd be a térdedet és engedd le a csípődet, majd emelkedj vissza a kiindulási helyzetbe.

3. Progresszív terhelés: A súlyzóval végzett edzés során fontos, hogy fokozatosan növeld a terhelést. Kezdd kisebb súlyokkal, és ahogy erősödsz, fokozatosan növeld a súlyokat. Ez segít az izomnövekedésben és az erőnlét fejlesztésében.

4. Pihenőidő: Az egyes sorozatok között tarts pihenőidőt, hogy az izmaid regenerálódhassanak. Általában 60-90 másodperc pihenőidő ajánlott a sorozatok között.

5. Edzésprogram: Készíts egy jól strukturált edzésprogramot, amely tartalmazza az összes fő izomcsoportot. Például egy heti edzésprogram tartalmazhat mellkas, hát, láb, váll és kar napokat. Ügyelj arra, hogy minden izomcsoportot legalább egyszer megdolgoztass egy héten.

 

A helyes technika elsajátítása kettlebellel

A kettlebellel végzett edzés dinamikusabb és funkcionálisabb, mint a hagyományos súlyzós edzés. Az alábbiakban bemutatjuk a kettlebellel végzett edzés hatékony végrehajtásának lépéseit:

1. Bemelegítés: A kettlebell edzés előtt is fontos a bemelegítés. Végezz könnyű kardio gyakorlatokat és dinamikus nyújtásokat, hogy felkészítsd az izmaidat a dinamikus mozgásokra.

2. Helyes Technika: A kettlebell gyakorlatok végrehajtása során ügyelj a helyes technikára. Például a kettlebell swingnél állj vállszélességű terpeszben, fogd meg a kettlebellt mindkét kezeddel, és lendítsd előre-hátra a csípőddel. A mozgásnak a csípőből kell kiindulnia, nem a karokból.

3. Dinamikus Mozgások: A kettlebell gyakorlatok gyakran dinamikusak és robbanékonyak. Ügyelj arra, hogy a mozgások folyamatosak és áramlóak legyenek. Például a kettlebell snatch során lendítsd a kettlebellt egyetlen mozdulattal a földről a fej fölé.

4. Pihenőidő: Az egyes sorozatok között tarts pihenőidőt, hogy az izmaid regenerálódhassanak. A kettlebell edzések gyakran magas intenzitásúak, így a pihenőidő lehet rövidebb, például 30-60 másodperc.

5. Edzésprogram: Készíts egy jól strukturált edzésprogramot, amely tartalmazza az összes fő izomcsoportot. Például egy heti edzésprogram tartalmazhat teljes test, alsó test, felső test és kardio napokat. Ügyelj arra, hogy minden izomcsoportot legalább egyszer megdolgoztass egy héten.

 

Táplálkozás és hidratáció

Táplálkozás: Az edzés hatékonyságának maximalizálása érdekében fontos a megfelelő táplálkozás. Az edzés előtti étkezésnek tartalmaznia kell szénhidrátokat és fehérjéket, hogy energiát biztosítson és támogassa az izomnövekedést. Az edzés utáni étkezésnek szintén gazdagnak kell lennie fehérjében és szénhidrátban, hogy segítse az izomregenerációt és az energiaraktárak feltöltését.

Hidratáció: A megfelelő hidratáció elengedhetetlen az optimális teljesítményhez. Igyál elegendő vizet az edzés előtt, közben és után, hogy megelőzd a dehidratációt és támogasd az izomműködést.

 

Összegzés

A súlyzókkal végzett gyakorlatok rendkívül sokoldalúak és hatékonyak az erőnlét és az izomnövekedés terén. Fontos azonban megjegyezni, hogy a helyes technika és a megfelelő súlyok kiválasztása elengedhetetlen a sérülések elkerülése és az eredmények elérése érdekében. Ha új vagy a súlyzós edzésben, érdemes szakértő edző segítségét kérni, hogy biztos lehess a helyes gyakorlatvégzésben és terhelésben. A súlyzós gyakorlatok rendszeres végzése azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy erősebb, formásabb és egészségesebb testtel rendelkezzünk.  A helyes technika, a progresszív terhelés, a megfelelő pihenőidő és egy jól strukturált edzésprogram mind hozzájárulnak a sikeres edzéshez. Mindkét eszköz különböző előnyöket kínál, így érdemes mindkettőt beépíteni az edzésprogramodba, hogy kihasználhasd mindkét módszer előnyeit.