Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

TRX, minden amit tudni akartál róla, de féltél megkérdezni

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2022.02.09 07:29
TRX, minden amit tudni akartál róla, de féltél megkérdezni

A hevederes tréner, idegen nevén Suspension Tréner (TRX), a funkcionális edzés egyik alapvető eszköze. A termék működési elve roppant egyszerű, de annál hatékonyabban lehet kiegészíteni vele edzésünket.

Funkcionális edzés közben az ellenállást a saját testsúlyunk biztosítja, aminek nagyságát a talajjal bezárt szöggel lehet változtatni.
A Suspension trénerrel végzett gyakorlatok közben nem csak azok az izmok dolgoznak, amikre koncentrálunk, hanem az egyensúlyért felelős izmok is, amely nagyon fontos a saját testsúlyos gyakorlatok elvégzése során. Pontosan emiatt szokták kiegészíteni a gyakorlatokat különböző egyensúly fejlesztő termékekkel, ilyen például a Koordinációs Félgömb, mellyel stabilizáló és váz izmok még nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A hevederes tréner anyaghasználata révén beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas, ezért ajánljuk edzőtermekbe, street workout parkokba, tornatermekbe és otthonra.
Használata nem bonyolult és a felszerelése is egyszerű. A trénert fel kell akasztani a mennyezetre, húzódzkodó rúdra, rögzítő konzolra  vagy a csomagban található kiegészítővel kell az ajtónál rögzíteni (az ajtót rá kell zárni), majd a fogantyút/kengyelt használva (attól függően, hogy kezünkkel, vagy lábunkkal akarjuk igénybe venni) már el is lehet kezdeni az erősítő gyakorlatokat! A hevederes tréner nem csak erőfejlesztésre használható, de alakformálásra, zsírégetésre is kiválóan alkalmas.
<p></p> 
Nézzük most meg a TRX edzés előnyeit:
- Gyors, hatékony és teljes test edzést biztosít
- Bármilyen erőnléti szinten elkezdhető
- Bárhol végezhető
- Könnyű és kevés helyet foglal
Mielőtt bármilyen TRX gyakorlatot elkezdenél fontos egy alapos 5-10 perces átmozgató bemelegítés.
Lássunk most néhány alapgyakorlatot:
 
Biceps curl (bicepszhajlítás)
Fogjuk meg a TRX-et, dőljünk hátra, karjainkat nyújtsuk magunk elé. Figyeljünk rá, hogy a törzsünk egyenes legyen, a hasat feszítsük meg. A tenyerek felfelé néznek, miközben lassan a homlokhoz húzzuk a hevedert. Figyeljünk rá, hogy könyökünket magasan tartsuk, minél közelebb egymáshoz a váll vonalában.
Triceps press
A felfüggesztésnek háttal állunk, a törzs itt is egyenes, feneket és hasat feszítjük. A kezeket a könyök hajlításával a homlokhoz engedjük. Figyeljünk rá, hogy a könyökök minél közelebb legyenek egymáshoz.
<p></p> 
<p></p> 
Sprinter guggolás
Kiindulóhelyzet: Állj háttal a felfüggesztési pontnak. Fogd meg a markolatokat úgy, hogy a szárak a karod és a mellkas között legyenek. A fogantyúkat szorítsd a hónaljakhoz.
Végrehajtás: Teljes testtel dőlj előre kb. 45 fokos szögben. Ebből a helyzetből hajlítsd a térdeidet és a csípődet, majd dinamikusan nyújtással térj vissza a kiindulóhelyzetbe.
<p></p> 
<p></p> 
Mellből nyomás
Kiindulóhelyzet: Állj háttal a felfüggesztési pontnak, helyezkedj el csípőszéles terpeszben. Fogd meg a kézi markolatot és a karokat nyújtsd ki mellső középtartásba.
Végrehajtás: Hajlítsd be a könyökeidet 90 fokos szögben, a mellkasodat engedd a markolatok közé, majd térj vissza a kiindulóhelyzetbe. A törzsedet tartsd végig feszesen, a tested végig egy egyenest formáz.
<p></p> 
<p></p> 
<p></p> 
<p></p> 
Nézzünk most 1 kis TRX történelmet:
Az eszközt Randy Hetrick fejlesztette ki az amerikai haditengerészet elit alakulatánál, az ezredforduló körüli években.
Szűkségük volt 1 olyan eszközre ami nem foglal sok helyet, ezért akár hajókon, tengeralattjárókon is tudják használni ezáltal megőrizve fizikai erőnlétüket. Néhány év alatt olyan elterjedt lett, hogy az elit egységek kivétel nélkül a TRX-et használták, aztán hamarosan betört a professzionális sportágak edzőtermeibe és az iskolai bajnokságok csapatai is elkezdték használni erőnléti és kondicionáló edzésekhez.
Randy 2001-ben leszerelt, megalkotta a TRX-et és létrehozta a Fitness Anywhere Inc cégét.
Mára pedig az egyik legismertebb edzési formává nőtte ki magát, melyet főként csoportos, de otthoni egyéni edzésre is javasolnak.
<p></p> 
<p></p> 
<p></p> 
<p></p> 
Próbáld ki a te is a TRX-et!
Kedvet kaptál hozzá? Az országban már számos helyen megteheted. Mielőtt elkezdenéd, fogadj el tőlem néhány jó tanácsot:
1. Elsőre javasolt tapasztalt edző segítségével kipróbálni. Légy nagyon precíz, figyelj a testedre.
2. Ha nem vagy edzésben, kérlek kíméld magad az első alkalommal. Különben van rá esély, hogy pár napig szinte nem fogsz tudni járni.
3. Amennyiben otthon szerelnéd fel a megvásárolt TRX-et, akkor minden biztonsági utasítást tarts be.
<p></p> 
<p></p> 
Ha úgy érzed belevágnál: