Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

Cellulit a combon? Hogyan lehet megszabadulni tőle? 4 gyakorlat a csúnya ellenség elleni küzdelemhez

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2023.09.15 11:45
Cellulit a combon? Hogyan lehet megszabadulni tőle? 4 gyakorlat a csúnya ellenség elleni küzdelemhez

A combon megjelenő cellulit, más néven narancsbőr gyakori probléma, amely sok embert érint. Többségük nő, de a férfiak is küzdhetnek ezzel a problémával. A combon a bőrt egyenetlenségek, csomók és bemélyedések jellemzik, amelyek láthatósága számos tényező hatására megnő. Ez gyakran az önbizalom elvesztéséhez és a megjelenés miatti aggodalmakra adhat okot. A narancsbőr  megjelenése miatt a probléma által érintett emberek elégedetlenek lehetnek a testükkel, és kerülik a szoknyát vagy a fürdő ruhát. Tudd meg, mi ez, és hogyan lehet megszabadulni a cellulittól.

1. Kialakulása

A combokon kialakuló cellulitisz oka leggyakrabban a helytelen vérkeringés és a felhalmozódott zsírszövet jelenléte. Bár a genetikai tényezők is fontosak, mert a narancsbőr még karcsú embereknél is előfordulhat. Valójában a narancsbőr számos tényező eredménye, többek között:

- diéta

- fizikai aktivitás

- hormonális változások

- életmód

- szedett gyógyszerek

A combon a cellulit kialakulásának folyamata a vérkeringés gyengülésével kezdődik. A vérkeringési zavarok folyadékok és méreganyagok felhalmozódásához vezethetnek a zsírszövetben, ami annak duzzadását és egyenetlen szerkezetét okozhatja. Ezenkívül a zsírsejtek megnagyobbodhatnak és láthatóbbá válhatnak. Így jön létre a jellegzetes "csomós szerkezet" a bőrön.

2. Hogyan szabadulhatunk tőle?

- Fizikai aktivítás

A túlsúly és a fizikai aktivitás hiánya, így a zsírsejteket tartó kötőszövet gyengülése hozzájárulhat a cellulitisz kialakulásához. Ahogy a szövet kevésbé rugalmas, a zsírsejtek könnyebben behatolnak a bőr felszínébe, így csomók és gödröcskék jelennek meg.

Érdemes megjegyezni, hogy a mozgás fokozza a nyirok és a vér áramlását, amely oxigénben és tápanyagban gazdag. Ennek köszönhetően szervezetünk jobban táplálkozik, a sejtek oxigénnel gazdagodnak. A zsírszövet mennyiségének csökkentése hozzájárul a narancsbőr csökkenéséhez és a bőr szerkezetének javításához, megszünteti a "narancsbőr" megjelenését.

 

- Diéta

A testzsír elégetése egy dolog, de emlékezni kell a megfelelő étrendre is. Változatosnak és nem csak gyümölcsökben és zöldségekben gazdagnak kell lennie, hanem értékes fehérje- és zsírforrásokban, például zsíros halban is.Ezért az egészségtelen és feldolgozott étrend hozzájárulhat a cellulitisz kialakulásához.

- Anticellulit masszázs

Az anticellulit masszázs és a kínai köpölyözéses masszázs néhány olyan módszer, amellyel javítható a vérkeringés a narancsbőr által érintett területen a combon. A stimuláló masszázsmozgások elősegítik a zsírszövet fellazítását, valamint javítják a vér- és nyirokáramlást, ami segíthet csökkenteni a cellulitot. 

A fenék környéki narancsbőr esetén a kínai köpölyözés lesz az egyik legjobb megoldás. Érdemes gyógytornászhoz fordulni, aki bemutatja a legjobb önmasszázs formát, és tanácsot ad, hogy milyen anticellulit készítményt válasszunk.

Meg kell jegyezni, hogy a zsírégetés és ezáltal a combok cellulitjának csökkentése akkor lesz a legszembetűnőbb, ha mindhárom szempontot kombinálod. Csak a rendszeres fizikai aktivitás és életmód járul hozzá a szervezet megfelelő működéséhez, és segít megszabadulni a látható cellulitisztől.

3. Cellulit elleni gyakorlatok a combra

- guggolás gumi szalaggal – állj egyenesen, lábak vállszélességben széttárva. Ezután finoman hajlítsd be a csípődet, és ereszkedj  le, mintha egy láthatatlan székre ülnél. Ne felejtsd el egyenesen tartani a hátad és egyenesen a lábad (a kiindulási helyzetben). Térj vissza a kiindulási helyzetbe, és ismételd meg a gyakorlatot min. 10-szer.

- kitörés súlyzóval állj egyenesen, majd tegyél egy nagy lépést előre az egyik lábaddal, engedd le a csípődet, amíg a combod párhuzamos nem lesz a talajjal. Ezután térj vissza a kiindulási helyzetbe, és ismételje meg ugyanezt a másik lábával. Ajánlott 10-10 ismétlés oldalanként.

                  

ugálókötél - az ugrálókötéllel végzett edzés tökéletesen javítja a keringést és az erőnlétet, fokozza a szervezet oxigén ellátottságát, emellett gyorsan beindítja az izzadást, így a javítja a szervezet méregtelenítési folyamatait

                                 

- hengerezés - feküdj le egy edző szőnyegre úgy, hogy a hengert a combod hátuljára helyezd. Végezz oda-vissza mozdulatokat, dinamikusan gördítsd a teljes felületet. Görgesd meg a combod elülső és hátsó részét, a vádli hátsó részét és a fenekedet is.

A cellulitisz sok ember problémája, akik túlsúllyal küzdenek, vagy mozgásszegény életmódot és helytelen táplálkozást folytatnak. A cellulit kialakulásának mechanizmusainak szerkezeti szintű megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékony stratégiákat dolgozzunk ki e nem kívánt állapot leküzdésére. A zsírszövet szerkezetének javítását és a kötőszövet erősítését célzó módszerek beépítése pozitív eredményeket hozhat a cellulit csökkentésében. Ne feledd, hogy minden test más, ezért fontos, hogy a gyakorlatokat a képességeidhez igazítsd, és figyelj a tested által küldött jelzésekre.