Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

A megfelelő kemping matrac kiválasztás fő szempontjai

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2024.02.02 12:46
A megfelelő kemping matrac kiválasztás fő szempontjai

A túrázás szerelmeseinek kempingezés közbeni kényelme számos tényezőn múlik, de az egyik legfontosabb elem a megfelelő kemping matrac kiválasztása. Egy jó alvófelület nemcsak a pihentető alvást biztosítja, hanem segít elkerülni a hátfájást és más kényelmetlenségeket. Ebben a cikkben áttekintjük a kemping matrac kiválasztásának fő szempontjait, hogy te is a legjobbat választhasd a következő kempingezésedhez.

A megfelelő kemping matrac kiválasztásakor sok mindent érdemes figyelembe venni,  de annak érdekében, hogy a lehető legkipihentebben induljon a másnap, a három legfontosabb tényező  a súly + méret, hőszigetelő képesség és a komfort érzet. Nézzük meg először milyen matracokat ismerünk és melyik milyen tulajdonsággal bírnak.

Matracok 4 típusa: 

A matracoknak 4 típusát különböztetjük meg: nyitott cellás habszivacs matrac, zárt cellás habszivacs matrac,  felfújható matrac, önfelfújodó matrac. 

A nyitott cellás habszivacs matracok szivacsos szerkezetűek, apró nyitott levegő cellákból épülnek fel. Emiatt a kialakítás miatt a nedvességet könnyedén felveszik. Sokféle terepen használhatóak, beleértve a keményebb felületeket is. Könnyűek és könnyen csomagolhatók, valamint a legolcsóbb választás matrac terén. Hátrányuk, a korábban említett nedvességfelvétel mellett az, hogy a felülete minden használat után kopik, így sűrű használat mellett hamar elhasználódnak.

A zárt cellás habszivacs matracokban (derékalj) a zárt cella egyszerűen azt jelenti, hogy a habot alkotó buborékok el vannak zárva a levegőtől és a nedvességtől. A zárt cellás habszivacs matracok általában ellenállóak a nedvességgel és a kopással szemben, ami fontos lehet a kempingezés során, ahol a matracnak ki van téve az időjárás viszontagságainak és a különböző felületek kopásának. Könnyűek, olcsók, tartósak és minden körülmények között egyenletes szigetelést biztosítanak. Hátrányuk, hogy kevésbé kényelmesek, Viszonylag merevek és szilárdak.

                                    

A felfújható matracokat olyan szeleppel vannak ellátva, amely lehetővé teszi a levegő be- és kiáramlását a matrac belsejébe. Felfújásuk és leeresztésük is pumpával történik szelepen keresztül. Érdemes kísérletezni a felfújási szinttel, hogy megtaláld a számodra legkényelmesebb és legmegfelelőbbet. Általában javasolt azonban a matracot kicsit kevésbé keményre fújni, egy túl kemény matrac nem biztosít kellő alátámasztást az alvó test számára, ami kényelmetlenséget és álmatlanságot eredményezhet. Előnyük a habszivacs matracokkal szemben a magasabb komfort érzet, hátrányuk viszont a sérülékenység ezért érdemes olyan típust választani amelyhez javító készlet is tartozik.

Önfelfújodó matracok legnagyobb előnye, hogy nem szükséges külső eszközökkel, például pumpával felfújni őket. Csak ki kell bontani és kinyitni a szelepet, majd a matrac önmagától felfújódik. Az önfelfújódó matracok felfújási ideje általában a matrac vastagságától és a nyomás mértékétől függ. Általában 1-2 perc alatt teljesen felfújódnak, de ez függ az adott modelltől és a kívánt feszességtől is. Kiváló hőmegtartó képességgel rendelkeznek, ami különösen fontos lehet hideg éjszakákon vagy hideg környezetben történő használatkor. Általában vastagabbak és jobban alátámasztják az alvót, mint a hagyományos felfújható matracok, emiatt kényelmesebb alvást biztosíthatnak. Hátrányuk, hogy nehezebbek és több helyet ígényelnek a hagyományos matracoknál, valamint az extra kényelem és gyors felállítás magasabb árat eredményez.

                                       

1. Súly + méret figyelembevétele

A matracnak elég könnyűnek és kompaktnak kell lennie ahhoz, hogy oda lehessen szállítani, ahova szükséges. A tömeg és a csomagolt térfogat nem jelent különösebb gondot , ha járművel érkezel a kemping helyre, de nagyon sokat számítanak, ha hosszú túrán vagy esetleg hegymászáson veszel részt.  Hosszabb túra esetén érdemes olyan matracot választani, amelynek van praktikus hordtáskája vagy pántja, amely megkönnyíti a szállítást.  A matracnak kellően nagynak kell lennie ahhoz, hogy kényelmes alvási felületet biztosítson, de ne legyen túl nagy ahhoz, hogy ne lehessen szállítani vagy tárolni. A matrac vastagsága is fontos tényező lehet a kényelem szempontjából. Minél vastagabb a matrac, annál kényelmesebb alvást biztosíthat, különösen kemény talajon vagy padlón alváskor. Azonban ne felejtsd el, hogy a vastagabb matracok általában nehezebbek és nagyobbak is lehetnek.

2. Komfortérzet

A kényelem az egyetlen dolog, amit nem tudsz mérni, és mégis ez lesz az egyik legfontosabb tényező amit figyelembe kell venned. A matrac keménysége személyes preferenciától függ. Néhányan inkább a keményebb alvási felületeket részesítik előnyben, míg másoknak a puha és rugalmas matracok a kedvenceik. Fontos kipróbálni különböző keménységű matracokat, hogy megtaláljuk a saját komfortzónánkat. Egy jó kemping matracnak kellő támogatást kell nyújtania a test minden részének, különösen az ágyék és a hát számára. A megfelelő alátámasztás segít elkerülni az alvás közbeni kellemetlenségeket és fájdalmakat, és hozzájárul a kényelmes és pihentető alváshoz.

3. Hőszigetelő képesség

A matrac anyagai és szerkezete meghatározza hőszigetelő képességét. Olyan matracot válassz, amely kiváló minőségű és hőtartó anyagokból készült, például poliészterből, poliuretánból vagy speciális hőszigetelő habokból. Emellett olyan matracot keress, amelynek szerkezete minimalizálja a hideg átvitelét a talajról. Általában minél vastagabb a matrac, annál jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, mivel több anyag van a test és a hideg talaj között. Válassz tehát lehetőleg vastagabb matracot, hogy hatékonyabban megőrizd a test hőjét. Néhány gyártó megadja matracainak R-értékét, ami a hőszigetelő képességet jellemzi. Minél magasabb az R-érték, annál jobb a matrac hőszigetelése. Érdemes olyan matracot választani, amelynek magas az R-értéke, különösen, ha hideg környezetben vagy hideg éjszakákon kempingezel. Végül, figyelembe kell venned saját komfortpreferenciáidat is. Néhány ember könnyen fázik, míg másoknak nem okoz problémát a hideg. Figyelembe kell venned saját hőérzetedet és azokat a körülményeket, amelyek között kempingezni fogsz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb hőszigetelő matracot.

                                   

Összegzés

Ahogy látjuk, a megfelelő kemping matrac kiválasztása számos fontos tényezőt tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a kényelmes és pihentető alváshoz a szabadban. Az alátámasztás, a keménység, a vastagság, a súly, valamint a hőszigetelés mind kulcsfontosságú tényezők, amelyeket figyelembe kell vennünk a döntés során. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenki más preferenciákkal rendelkezik, és az optimális matrac kiválasztása személyes igényekhez és kényelmi szintünkhöz igazodik. Bízunk benne, hogy a fent említett szempontok segítenek eligazodni a különféle lehetőségek között, és hogy a megfelelő matracot választva kellemesebb és kényelmesebb élményben lehet részünk a kempingezés során. Ne feledjük, hogy a jó alvás nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz, és segít feltöltődni az új kalandokhoz és élményekhez!