Ingyenes szállítás? Velünk lehetséges. Vásárolj legalább 25.000 Ft értékben és a szállítási költséget mi álljuk. Az ajánlat 20 kg tömegig érvényes.

Blog

A Bosu egyensúly tréner jótékony hatásai

Fittfaktor webshop
Fittfaktor webshop
2022.08.31 06:23
A Bosu egyensúly tréner jótékony hatásai

Sokáig fogalmam sem volt, mi az a BOSU egyensúly tréner vagy másnéven koordinációs félgömb. Nem értettem, hogy ezt a különös kialakítású edző eszkőzt, mégis miért szeretik az emberek. Szerencsére hajtott a kíváncsisságom és hamarosan megértettem mi is a népszerűségének oka. 

A BOSU eredetileg az Egyesült Államokból származik, azonban nagyon hamar meghódította az egész országot. Neve a „booth sides up” rövidítéséből ered, arra utalva, hogy mindkét oldala – a puha és rugalmas labda része, valamint a kemény úgynevezett platform része is használható.

 

Szépsége abban rejlik, hogy bármilyen típusú gyakorlatot elvégezhetsz vele – a rajta egyensúlyozó lábgyakorlatoktól kezdve a törzsgyakorlatokon át egészen a felsőtest- és kardió gyakorlatokig.

A koordinációs félgömb tökéletes sporteszköz az egyensúly fejlesztéséhez. Az egyensúly minden mozgás alapja, így a BOSU edzés segít bennünket abban, hogy mozdulataink még tudatosabbá váljanak.
Az egyensúlylabda instabil kialakítása állandó koncentrációt igényel. A folyamatos egyensúlyozás aktiválja a központi idegrendszert, fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket és az állóképességet, megdolgoztatja a stabilizáló core izmokat, valamint kíméli az ízületeket.
A gyakorlatok különösen ajánlottak ülőmunkát végzőknek, nyak-, gerinc-, derék-, és térdfájás megelőzésére és enyhítésére. 
Nézzünk meg most néhány gyakorlatot melyet akár kezdők is elkezdhetnek.
a
1. Előre lépés
Állj néhány lépés távolságra a BOSU-tól.
Lépj előre a jobb lábaddal a gömb közepére, majd lépj vissza és ismételd meg ezt a másik lábaddal is.
Minél inkább hozzászoksz a gyakorlathoz annál inkább érdemes a tempón gyorsítani.
30-60 másodpercig folytasd a gyakorlatot.
a
2. Hegymászás
Helyezd a BOSUT a kerek oldalával a talajra.
 Mindkét kezeddel fogd meg az egyensúlyozó alátét szélét, a lábaid tartsd kiegyenesítve, és állj lábujjhegyen, mintha éppen plank-et végeznél. Kezdd el utánozni a hegymászó járását, a jobb térded közelítsd a bal könyököd felé, ezután a bal térded a jobb könyököd felé. Ismételd meg ezt a mozgást a lehető leggyorsabban, amennyire csak tudod, 30 másodpercen keresztül.
a
3. Fekvőtámasz
A BOSU a domború felével lefelé van. A kezünkkel megtámaszkodunk az eszköz peremén két oldalt. Kezdőknek ez a támaszkodás is épp elég terhelést jelent, a törzset stabilan tartva. Ha könnyedén vesszük ezt az akadályt, akkor ideje a könyökünket behajlítva fekvőtámaszt végezni lassan, koncentráltan! Legalább 10-15 ismétlést hajtsunk végre. A gyakorlatot a végtelenségig lehet fokozni, akár egykezes fekvőtámaszig, illetve próbálkozhatunk azzal is, hogy a fekvőtámasznál a BOSU a lábunk alatt van, szintén a domború felével lefelé.
a
4. Guggolás
Fordítsd a BOSU-t úgy, hogy a domború felével felfelé legyen. Óvatosan állj rá mindkét lábaddal (kezdőknél elég az egyikkel, míg a másik láb marad a talajon) és nagyon lassan ereszkedj le guggolásba, majd egyenesedj fel. Plusz terhelésként foghatsz a kezedben a mellkasod előtt súlyzót, vagy kettlebellt.
a
5. Plank
A pozícióhoz térdeljünk le, az alkarunkat pedig fektessük a Bosu labdára. Ezután emeljük fel a térdet, vegyük fel a plank alaphelyzetet. Még jobban kell figyelni ennél a verziónál arra, hogy a csípőnket az ideális pózban tartsuk.
Legalább 30 másodpercen keresztül próbáld megtartani magad, a csípőd ne süllyedjen.
a
Tanácsok a megfelelő használathoz:
- a labdát mindig egy kemény, merőleges felületen  kell elhelyezni, amelyen a kezdők megtarthatják magukat, ha elveszítenék egyensúlyukat
 - alapgyakorlatok vagy súlyzós edzések végzése előtt  először tanulj meg megfelelően támaszkodni a labdán, hogy elkerüd a sérüléseket
- a BOSU labda mindkét fele használható, de nem mindegy melyik gyakorlathoz melyik oldalt választod
- kezdőként a gyakorlatokat tapasztalt edző segítségével érdemes begyakorolni
a
Tehát ha eddig csupán szemezgettél az egyensúly trénerrel, akkor itt az idő, hogy tegyél egy próbát vele te is, ezzel is színesítve az edzési repertoárod és még a tested is hálás lesz érte.
a
Beszereznél egyet?
https://www.afittfaktor.hu/Koordinacios-felgomb-Bosu-Salta-Kek-Fekete